Till salu: Min dotter

Han säger att det bär honom emot, men att han inte har något val.
Om några månader gifter Mehmet bort sin 16-åriga dotter.
– Hade skola varit en möjlighet hade jag valt det, säger han.

Det luktar mögel.
Han pekar på de stora gröna fläckarna som sprider sig över taket och väggarna.
– Någon av oss är nästan alltid sjuk, men det här är vad vi har råd med, säger Mehmet.

De är 21 personer som delar fyrarummaren i den libanesiska hamnstaden Tripoli, bara två timmars bilresa från krigets Syrien – deras ursprungliga hem som de inte sett de senaste tre åren.

En gång i tiden var Tripoli en av Medelhavets viktigaste hamnar. Men sedan rasade inbördeskriget mellan 1975 och 1990 och staden har aldrig riktigt återhämtat sig från de femton svåra åren. En majoritet av husen i staden ser idag ut som byggnaden där familjen bor. Flagnande färg på söndersmulad cement på ammunitionsärrade husfasader.
– Vi vill inte vara här, men vad ska vi göra? säger Mehmet.

foto : magnus wennman : vi trŠffar unga syriska flickor som tvingas till giftemŒl. foto : magnus wennman : vi trŠffar unga syriska flickor som tvingas till giftemŒl.

Han har två fruar och totalt 17 barn. Tolv av dem är döttrar. Hemma i Syrien var försörjningen inte ett bekymmer. Nu, när mannen lämnat sitt hem och sitt företag för ett liv på flykt är tillvaron inte lika enkel.
Han är inte stolt över den lösning han valt: att gifta bort sina unga döttrar.
– Tro mig när jag säger att jag inte skulle göra det om jag verkligen inte var tvungen.

Nästan var fjärde syrisk flyktingflicka i Libanon kommer att vara bortgift innan sin 18-årsdag. Siffran är ungefär lika hög i Jordanien, där män från olika länder köper barnbrudar i flyktinglägren. Barnäktenskapen har tredubblats bland de syriska flyktingarna under de fem år som gått sedan kriget brutit ut.

I dag är standardsumman för att gifta sig med en flicka 22 500 kronor, men Mehmet säger att han inte ens får betalt av männen som får hans tonårsdöttrar. Att han är så desperat att hitta någon som tar bördan av ett barn bort från hans axlar att det inte spelar någon roll att de inte kan betala för sig.
– Mannen som gifte sig med min 13-åriga dotter bor här med oss. Han betalar 660 kronor i månaden i hyra till mig. Det hjälper i alla fall lite, säger han.

foto : magnus wennman : vi trŠffar unga syriska flickor som tvingas till giftemŒl. foto : magnus wennman : vi trŠffar unga syriska flickor som tvingas till giftemŒl.

Näst på tur är hans 16-åriga dotter, som är trolovad mot sin vilja med en mer än dubbelt så gammal man. Hon börjar gråta när hon pratar om det förestående bröllopet. Fadern rycker uppgivet på axlarna.

– Ingen vill att hans dotter ska sättas i den här situationen. Självfallet vore det ett bättre alternativ att låta henne gå i skolan, men det går inte, säger han.

Bröllopet äger rum i sommar.

READ THIS ARTICLE IN ENGLISH

Så kan du hjälpa

Kriget i Syrien fyller fem år. Inget att fira, men mycket att uppmärksamma.
Det mänskliga lidandet är enormt. Våldet har tvingat över 6,5 miljoner människor att lämna sina hem inne i Syrien. 4,8 miljoner barn, kvinnor och män har sökt skydd i grannländerna. Hälften av dem är barn och många är svårt traumatiserade.
De behöver din hjälp. Du behövs.

Här är några av organisationerna som jobbar med krigets offer. Så här kan du hjälpa:
UNICEF: https://unicef.se/ge-pengar/katastrofhjalp-till-syrien
UNHCR: www.fnflykting.se
Kvinna till Kvinna: http://kvinnatillkvinna.se/stod-oss/

#jagbryrmig

4 år av krig i Syrien

En saknar sin säng. En annan sin docka med de mörka ögonen. En tredje drömmer sig tillbaka till en tid när kudden inte var en fiende. Kriget i Syrien har pågått i fem år och mer än två miljoner barn befinner sig på flykt inom eller utanför landets gränser. Vi berättar deras berättelse, ur deras perspektiv.

Projektet samlade in två miljoner kronor till flyktingbarn och reportaget har prisats i den digitala klassen i European Newpaper Award och är nominerade till European Press Prize i klassen Innovation award. Magnus Wennman har dessutom vunnit flera fotopriser för projektet, bland annat Årets porträtt på Året Bild-galan i år.

Läs hela reportaget här.

Där barnen sover

De har lämnat sina vänner, sina hem och sina sängar. Nu bjuder barnen in oss att se var de sover nu, när allt som en gång var, inte längre finns. En av dem är femåriga Tamam. Hon är rädd för sin kudde. Varje kväll när det är dags att lägga sig kommer tårarna. Luftanfallen i hemstaden Homs kom oftast på natten och trots att hon sovit på andra ställen i två år förstår hon fortfarande inte att det inte är kudden som är farlig.

Magnus Wennmans reportageserie ”Där barnen sover” har spridit sig över världen och publicerats av en rad mediehus. Han har vunnit flera priser och utmärkelser, som Award of excellence i Pictures of the year och tredjepris i kategorin People i tävlingen World press photo. Senast tog han hem sju priser i Årets bild, varav flera var för Där barnen sover.
Nu ska bilderna ut på turne i Europa och världen under två år där alla intäkter oavkortat går till UNHCR.

Läs hela reportaget här.